Img 05

Ondernemingsplan

Ondernemingsplan

Als je een onderneming start is het verstandig om te beginnen met het maken van een ondernemingsplan.

Hierin beschrijf je de kansen en uitdagingen bij het opzetten van je eigen onderneming. Waar moet je allemaal aan denken? Heeft jouw bedrijf toekomst? Het ondernemingsplan biedt je houvast.

Daarnaast helpt het eventuele financiers om te bepalen of ze je verantwoord geld kunnen lenen.

Waarom is een ondernemingsplan belangrijk?

In een ondernemingsplan zet je al je gedachten en uitgangspunten over je onderneming op een rij. Door dit gestructureerd te doen, dwing je jezelf om over alle aspecten na te denken.

Verder is een goed ondernemingsplan essentieel als je op zoek gaat naar een financiering. Het plan laat de financier zien wat de sterke en minder sterke punten van je onderneming zijn. Hierdoor kan een financier de mogelijkheden, risico's en financierbaarheid van je onderneming beoordelen.

tips

  1. Je ondernemingsplan is een visitekaartje van jou als ondernemer. Zorg dus dat het plan up-to-date en representatief is, zodat je bij de lezer een goede indruk achterlaat.
  2. Houd het simpel. Zorg dat het plan voor een gemiddelde lezer toegankelijk en begrijpelijk is. Concentreer je bij het schrijven van het plan op de kern en houd het zo beknopt mogelijk.
  3. Voeg een samenvatting van maximaal twee A4-tjes toe aan je ondernemingsplan. Op deze manier krijgen lezers snel een eerste indruk.
  4. Wees realistisch. Breng naast alle kansen en mogelijkheden ook de mogelijke risico's van je onderneming in beeld.
  5. Stel je ondernemingsplan regelmatig bij. Bijvoorbeeld elk half jaar of als je een grote verandering wilt doorvoeren. 

Hulpmiddelen en tools

Op diverse plekken vind je informatie over het opstellen van een ondernemingsplan. Ook zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar om een plan op te stellen. Enkele mogelijkheden zijn:

Het is niet verplicht om het format van de financier die je voor ogen hebt te gebruiken, maar zo'n format geeft je wel een goed beeld van waar de financier naar kijkt.

Van belang is dat je alle relevante informatie vermeldt, ook als deze niet in het format past. Elke financier kijkt op zijn eigen manier naar je onderneming. Het is verstandig de aspecten waarvan je vermoedt dat ze belangrijk zijn voor de financier extra te toe te lichten.

Inhoud ondernemingsplan

Het ondernemingsplan bestaat grofweg uit drie onderdelen, namelijk:

  1. de ondernemer
  2. de onderneming
  3. de financiën

Ga door naar Financiën >